Auteur Astrid Haerens hield met inwoners van Elsene gesprekken over klanken en ritmes in deze hyperdiverse Brusselse gemeente. De resultaten goot ze in gedichten en een multimediale poëziewandeling. Speciaal voor de Week van de Klank hangen de (NL) gedichten ook op grote affiches in het straatbeeld.

Met uw eigen smartphone te downloaden via stadsklanken.be

Wandeling in aanwezigheid van de kunstenares. Vertrek Flagey. 03.02 -> 11:00

 

STADSKLANKEN
Een poëzieplattegrond van Elsene.

Wandel, ontdek en verdwaal in de klanken van Elsene, de stemmen van haar straten en pleinen, van haar voorbijgangers en inwoners.

Gedurende een maand kampeerde Astrid Haerens met een vintage caravan op diverse plaatsen in de gemeente Elsene. Ze organiseerde er poëtische interventies, hield gesprekken en workshops met inwoners en voorbijgangers, in scholen en psychiatrie. Het uitgangspunt van deze gesprekken was ‘Stadsklanken’: Welke klanken maken deel uit van je leven in de stad? Welk lied zingt jouw lichaam? Wat als alles stil zou zijn? In welk ritme klopt jouw hart?

Ze stond stil bij o.a. de sociale woonblokken in de Tulpstraat, de expats op het Londenplein, de kinderen van basisschool De Wimpel, het Viaductpark en de inwoners van het psycho-sociaal centrum Sint-Alexius. Je kan luisteren naar de kinderen van de gemeente, die hun Brussels klankgedicht inspreken.Of je kan flarden van gesprekken in de caravan ‘afluisteren’.

Dankzij de openheid en energie van zoveel verschillende Elsenaren biedt deze kaart een alternatieve en indringende blik op dit hyperdivers stuk Brussel.

Op basis van alle verhalen, klanken en ritmes ving ze de hartslag van Elsene en haar inwoners in gedichten. De resultaten goot Astrid in een online kaart: www.stadsklanken.be. Via deze kaart kan je, virtueel of met de smartphone in de hand, een wandeling maken langs de plekken waar zij kampeerde. Bij de verschillende gemarkeerde plekken kan je telkens het bijhorende gedicht lezen, een beeld of filmpje bekijken. Via de oranje bollen kan je, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, luisteren naar korte podcasts, opgenomen tijdens het onderzoek.

Astrid: “De bedoeling van dit project is om de hyperdiverse samenleving in Elsene via poëzie te leren kennen, dichter bij elkaar te brengen en een stem te geven. Om naar buiten te durven komen (als dichter en mens) en met veel verschillende, onbekende mensen eens écht te praten, steeds met “Klank en geluid in de stad” als rode draad. Maar ook om mensen die Brussel en zeker Elsene niet goed kennen, hen een alternatieve blik op de stad te kunnen bieden.” 

Voor de echte wandeling is een smartphone nodig met 4G en een hoofdtelefoon. De wandeling in Elsene duurt ongeveer een uur.

Een wandeling met de kunstenares vindt plaats op zaterdag 3 februari om 11u!

Beelden en making off:     WWW.STADSKLANKEN.TUMBLR.COM

i.s.m. de Gemeente Elsene, Re:Space, vzw KAOS, vzw Publik

Share