Jurgen De Blonde en Kobe Wens

Duur : 25 min. doorlopend in loop te bezichtigen & te beluisteren.

Vernissage : 31.01 – 18:00

De Gentse kanaalzone is een weinig gekende, maar fascinerende plek. Mensen en machines werken en draaien er dag en nacht, fabrieken en dorpen vloeien er in elkaar over. In dit gebied kruisen industrie, havenbedrijven, garages, rookwolken, treinen, fabrieken en vrachtschepen dwars door het dagelijkse leven van de kanaaldorpen met hun scholen, winkels, cafés, landbouwgronden, koeien, voetbalclubs en verenigingen. Het resultaat is een auditieve smeltkroes van geluiden.

Ook al wordt een industriezone snel met geluidsoverlast geassocieerd, vallen er als je verder luistert ook heel wat intrigerende geluiden te ontdekken. Eigenlijk is het gebied één grote, permanente soundscape. In 2014-2015 maakte aifoon een heleboel opnames in de buurt, die samen met leerlingen van het plaatselijke schooltje en bewoners van een gesloten instelling verwerkt werden tot luisteroefeningen, soundscapes en zelfs luistermassages.

De installatie ‘Oorkanaal / Canal Sonore’ duikt nu nog dieper in de schatkist aan geluiden en beelden die de opnames van toen hebben opgeleverd. Geluidskunstenaar Jürgen De Blonde en videomaker Kobe Wens gingen met het materiaal aan de slag. Ze begonnen te jammen met de beelden en geluiden, speelden met de textuur en het karakter van de klanken en de video-opnames. Tijdens ‘De Week van de Klank’ krijg je alvast een preview te zien van hun audiovisuele compositie, die ze later dit jaar nog verder zullen uitbreiden en fine-tunen met meer onverwerkt materiaal.

Dompel jezelf onder in deze installatie, opgebouwd uit 4 schermen en 6 speakers die in relatie staan tot elkaar. In een loop van 20 minuten ervaar je de dynamiek van de buurt, haar bewoners en passanten. Kom binnen en neem plaats, kijk en luister, herbekijk en herluister, want met elke nieuwe beleving hoor en zie je andere accenten.

Aifoon is een kunstenorganisatie die vanuit een liefde voor geluid werkt rond luisteren. ‘Ai’ is het Japanse woord voor “liefde” en “harmonie”, ‘foon’ komt van het Oud-Griekse woord voor “geluid”. Bij aifoon draait het niet rond muziek of stem, maar ligt de focus op de luisterbeleving: wat doet een geluid met je? Luister je eigenlijk enkel met je oren? Hoe zet geluid je verbeelding aan het werk? Hoe beïnvloeden ruimte en beweging je luisterervaring? Dagelijkse geluiden krijgen een artistieke invulling in de vorm van geluidswandelingen, geluidsmassages, interculturele projecten, luisterperformances, …

Ben je geinteresserd in het verloop van dit project? Mail naar stijn@aifoon.org
www.aifoon.org 

 

/ De CENTRALE for contemporary art is een plek van reflectie over de hedendaagse kunst en haar rol in onze samenleving. Dit centrum voor hedendaagse kunst wil met de blik gericht op de wereld, ook de Brusselse kunst en diversiteit in de kijker plaatsen. Er wordt hierbij aandacht besteed aan zowel gevestigde waarden als opkomend talent. De CENTRALE is gehuisvest in de eerste elektriciteitscentrale van Brussel (1893). Een verleden waar de naam en de semi-industriële architectuur blijvende getuigen van zijn.

Share