eVanescens is een interactieve audiovisuele performance, een reis doorheen verschillende dimensies, op de veranderlijke grens tussen de echte wereld en een droomwereld. Muzikant Todor Todoroff en videaste Laura Colmenares Guerra verkennen in dit werk hybride, eigenaardige en verontrustende domeinen. Samen met celliste Sigrid Vandenbogaerde brengen ze een livevertolking van akoestische, elektroakoestische en filmische fragmenten.

De celliste draagt een aantal traagheidssensoren op haar bovenlichaam, armen en handen. Elk van die sensoren bevat een versnellingsmeter, een gyroscoop en een magnetometer (in drie richtingen) om haar bewegingen te volgen. De sensoren zijn verbonden met technieken die de klank van de cello analyseren (extractie van de frequentie, van het omhulsel, van de harmonische inhoud…) en met gebareninterfaces die bewerkt worden door de twee andere vertolkers: in real time bespelen ze programma’s die klank en beeld vervormen, (opnieuw) tot synthese brengen en vermenigvuldigen.
Samen verruimen de vertolkers de expressieve mogelijkheden van de instrumenten, waardoor nieuwe muzikale gebaren en ongeziene compositietechnieken mogelijk worden. Balancerend op de grens tussen de akoestische klank en zijn vele metamorfoses, in intieme dialoog met het videobeeld, voert eVanescens de toeschouwer mee naar een weifelend universum, vanuit een gevoel dat schippert tussen verontrustende vervreemding en een indruk van gewichtloosheid.

Foto’s, video’s en persartikels op www.evanescens.net

Performers :
Todor Todoroff, compositie, sensoren en klankinteractie
Laura Colmenares Guerra, creatie en video-interactie
Sigrid Vandenbogaerde, creatie cello en stem

Team :
Marc Lhommel et Julie Petit-Etienne, lichtcreatie en lichtregie
Anne Guilleray, scenografie, kostuum
Yacine Sebti, programmering videosoftware
Lise Vachon, Marcela Ruiz Quintero, dans

Productie : ARTeM asbl

Met de hulp van :
Cellule Arts Numériques de la Fédération Wallonie-Bruxelles
Vlaamse Overheid
UMons / Institut Numediart
Le Manège.Mons / TRANSDIGITAL
Le Manège.Maubeuge – Scène Nationale
La Gare Numérique du Val de Sambre

Met dank aan :
Musiques Nouvelles, Transcultures, Technocité, iMAL

Todor Todoroff Bio.
Laura Colmenares Guerra bio.
Sigrid Vandenbogaerde Bio.

Share